Συχνές Ερωτήσεις
Απάντηση:

ΑΝ ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ?
Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΨΥΚΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ Κ.Τ.Λ . Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ, ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ Ή ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙΤΕ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ.

Απάντηση:

Απάντηση

Απάντηση:

ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΑΣ ?
ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΕ?
ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ?

ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ!
Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ.
Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΜΥΚΗΤΕΣ , ΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ.
ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ?

ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΨΥΞΗ Ή ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΑΜΕ. Ο ΑΕΡΑΣ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΟΡΑΤΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΟ ΜΑΤΙ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΙΟΥΣ, ΜΙΚΡΟΒΙΑ, ΜΥΚΗΤΕΣ.


ΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΙΛΤΡΑ!
ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΤΥΠΟ ΦΙΛΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ [ΣΙΤΕΣ ] ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΨΙΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΙΛΤΡΑ ΑΝΘΡΑΚΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ.
ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΙΟΥΣ, ΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΕΑΝ ΤΑ ΕΙΣΠΝΕΥΣΟΥΜΕ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΟΠΩΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Ή ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ.


ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΑΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕ ΧΗΜΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΥΝΔΙΝΟ, ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΨΕΚΑΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΑΣ.

ΠΟΣΟ ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΩ?
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ. ΕΑΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ, Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΑΙΖΟΝ. ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ. ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΘΕ 4,3,2,1 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ. ΙΔΙΟΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΕ ΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ.

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΟΒΙΣΟΥΜΕ. ΦΟΒΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΓΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΩΞΑΜΕ.

ΑΝ ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ?
Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΨΥΚΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ Κ.Τ.Λ . Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ, ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ Ή ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙΤΕ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ.

Απάντηση:

Νόσος των λεγεωνάριων

 


'Τα κλιματιστικά μετατρέπονται σε τόπο συσσώρευσης παθογόνων μικροοργανισμών από την αναπνοή και τον ιδρώτα των ανθρώπων. Τα βακτηρίδια αυτά επαναπροωθούνται με το ίδιο σύστημα κλιματισμού στον αέρα των χωρών διαβίωσης ή εργασίας. Ο κίνδυνος προσβολής των ατόμων, με προβληματικό κυρίως ανοσοποιητικό σύστημα, είναι μεγάλος. Τα πλέον επικίνδυνα για την επώαση τέτοιου είδους μικροβίων είναι τα γυάλινα κτίρια, όπου δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός και τα πάντα εξαρτώνται από το σύστημα κλιματισμού' αναφέρει ο χημικός μηχανικός και περιβαλλοντολόγος κ. Δ. Παπαϊωάννου.

Περιγραφή του τρόπου καθαρισμού του κλιματιστικού θα βρείτε εδώ


Η νόσος των λεγεωναρίων πήρε το όνομά της επειδή εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε πρόσωπα που παρευρέθηκαν σε μια Αμερικανική συγκέντρωση Λεγεώνων στη Φιλαδέλφεια το 1976, στην οποία προσβλήθηκαν 221 πρόσωπα, εκ των οποίων τα 34 απεβίωσαν.




Το αίτιο της νόσου είναι το Gram αρνητικό βακτηρίδιο "Legionella" το οποίο αναπτύσσεται σε υγρό περιβάλλον σε θερμοκρασία από 20 έως 45 oC. Υπάρχουν περίπου 40 είδη λεγεωνέλλας και περισσότερα από τα μισά μπορούν να προκαλέσουν νόσο στον άνθρωπο. Το είδος ”Legionella Pneumofila” ευθύνεται για το 90% των λοιμώξεων στον άνθρωπο. Το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί και να αποικήσει σε συστήματα κρύου και ζεστού νερού και σε οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν ή/και αποθηκεύουν νερό.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν το μικροοργανισμό. Πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοση της ασθένειας από τον ασθενή σε άλλα πρόσωπα.

Το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για αρκετές ομάδες εργαζομένων και θεωρείται ως παράγοντας βιολογικού κινδύνου για την υγεία τους. Ομάδες εργαζομένων που κινδυνεύουν είναι:
1. Εργαζόμενοι σε μεγάλα κλιματιζόμενα κτίρια στα οποία οι δυνατότητες για φυσικό εξαερισμό είναι περιορισμένες.
2. Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
3. Εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα και υπεραγορές.
4. Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία.
5. Εργαζόμενοι κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε λουτρά τα οποία παραμένουν κλειστά την χειμερινή περίοδο οπότε και μολύνονται.
6. Εργαζόμενοι οι οποίοι πραγματοποιούν εκσκαφές και κατεδαφίσεις κτιρίων.
7. Εργαζόμενοι που προβαίνουν σε συντηρήσεις κυκλωμάτων νερού.

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σε 2 μέχρι και 10 ημέρες μετά από την έκθεση στο λοιμογόνο παράγοντα με συμπτώματα τα οποία ποικίλουν από απλή γριππώδη συνδρομή μέχρι και βαριάς μορφής πνευμονία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταβολή, η αδυναμία, η μυαλγία, ή βήχας, η αίσθηση ψύχους, ο πονοκέφαλος και ο πυρετός. Μπορεί επίσης οι προσβληθέντες να αναπτύξουν διάρροια ενώ μπορεί να αναπτύξουν κάποιο βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας. Λιγότερο συχνά παρουσιάζονται συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως σύγχυση, αταξία και λήθαργος.

Η νόσος παρουσιάζεται συχνότερα το καλοκαίρι, προσβάλλει κυρίως άνδρες και πρόσωπα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας όπως πνευμονοπάθειες, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς και γενικά πρόσωπα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη της νόσου στον άνθρωπο είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση οινοπνεύματος.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με διάφορες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του μικροβίου, εξετάσεις ούρων για ανίχνευση αντιγόνων της Λεγεωνέλλας αλλά και άλλες εξετάσεις απομόνωσης του βακτηριδίου από διάφορα υλικά, όπου είναι εφικτό, όπως καλλιέργειες πτυέλων και βρογχικών εκπλύσεων.

Η θνητότητα της νόσου, δηλαδή το ποσοστό των προσώπων που προσβάλλονται από τη νόσο και αποβιώνουν, είναι περίπου 12-15% αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ανοσοκατασταλμένα πρόσωπα.

Η θεραπεία της νόσου γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών όπως είναι η ερυθρομικίνη ή ριφαμπικίνη. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 3 εβδομάδες.

Η εμφάνιση της νόσου των λεγεωναρίων μπορεί να προληφθεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό, τη συντήρηση και την απολύμανση των διαφόρων υδραυλικών συστημάτων νερού όπως είναι τα δίκτυα ύδρευσης μεγάλων κτιρίων, καθώς και κλιματιστικών που λειτουργούν με νερό [πύργων ψύξης (cooling towers)].

Σημαντικά μέτρα για την πρόληψη της νόσου είναι η διατήρηση του νερού σε καθαρή κατάσταση, η αποφυγή της στασιμότητας του και η διατήρηση της θερμοκρασίας του, όσο γίνεται, εκτός των ευνοϊκών ορίων ανάπτυξης του βακτηριδίου της Λεγεωνέλλας.

πηγή:Τμήμα επιθεώρησης εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας


Στην Ευρώπη την πενταετία 1990-95 έχουν σημειωθεί 1.100 σοβαρά καταγεγραμμένα κρούσματα της «νόσου των κλιματιστικών» και χώρες υψηλότερου κινδύνου θεωρούνται η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, όπως έχει επιστημονικά διαπιστωθεί, στα 250.000 ετησίως κρούσματα πνευμονικών λοιμώξεων ένα ποσοστό 7% αφορά τη «νόσο της legionella».